1. Tuoreet tai pakastetut kalannahat siivotaan lihapuolelta huolellisesti kaapimalla lusikalla tai ruokaveitsellä. Nahat suomustetaan hyvin.

029-normal.jpg

2. Kalannahat pestään suopaliuoksessa. Kaiken käytetyn veden tulee olla viileää. Nahoista kuivataan vesi ensin ksin vetämällä ja sitten taputtelemalla paperilla.

047-normal.jpg

3. Valmistetaan rasvaparkki kananmunan keltuaisesta, ruokaöljystä (rypsi-tai oliivioljy) sekä mäntysuovasta. Nahat upotetaan seokseen ainakin 15 minuuttia aina välillä nahkoja hieroen ja liikutellen. Nahat viedään kuivamaan/kypsymään lämpimään paikkaan.


058-normal.jpg

5. Nahat ovat kuivuneet vähintään yön yli, mutta mieluummin ainakin vuorokauden.

067-normal.jpg

6. Nahat pehmitetään ja pestään suopa-vesiliuoksessa kunnolla ainakin kahteen kertaa. Ja huuhdellaan hyvin.

Nahat rasvataan uudelleen ruokaöljyllä hangaten ja ne viedään lämpimään kuivamaan. Kun nahat alkavat kuivaa ja muuttuvat läpikuultaviksi, niitä aletaan muokata ja pehmittää käsin sekä tuolin tai pöydänreunaan hangaten.

Nahkoja hangataan ja muokataan kunnes ne ovat kuivia. Kuivuttuaan ne tuntuvat paperimaisilta.

093-normal.jpg

8. Harjottelin ompelemaan tavallisella nahalla ja tekemään siitä pussukan. Tämä nahkatyö on edelleen harjotteluna alla.

Valmis kalannahka rasvaparkittuna...uusi mielenkiintoinen käsityömateriaali...valmiina käytettäväksi.

097-normal.jpg